
Tips om je tuin te vergroenen
Waarom zou je vergroenen en hoe doe je dat? Ik leg het je uit in deze blog en vanzelfsprekend doe ik dat duurzaam.
Mag het wat groener?
Eerlijk is eerlijk, deze titel is niet van mijzelf. Hij komt van de website ‘Groene stad challenge 2021’. Ik kwam terecht op deze website na een artikel hierover in De Gelderlander van afgelopen maandag 24 januari 2022 (zie https://groenestadchallenge.nl en https://www.gelderlander.nl/binnenland/hoe-groen-is-jouw-tuin-er-kunnen-in-dit-land-zeker-35-000-voetbalvelden-aan-groen-bij~ac70b329/) De Groene stad challenge geeft jaarlijks op basis van wetenschappelijk onderzoek inzicht hoe groen een stad precies is; welke stad heeft de hoogste groen ranking? Er is, dat zal je niet verbazen, nog een wereld te winnen. De challenge wil steden prikkelen om (nog meer) aan de slag te gaan met vergroenen. Voor het eerst wordt bij de metingen ook heel nauwkeurig gekeken naar het particuliere groen, met andere woorden naar onze tuinen. Er is ook door ons zelf nog voldoende te doen: ruim de helft van de 1 miljoen onderzochte tuinen kan nog meer dan 30% vergroenen.
Wat heb ik aan vergroenen?
Het vergroenen van je tuin heeft veel positieve effecten. Groen verkoelt en in een hete zomer heb je dus minder last van de hitte. In de schaduw van een boom is het dan echt lekkerder zitten dan onder je parasol of zonnescherm. Groen neemt water op en zorgt ervoor dat je bij hoosbuien minder wateroverlast hebt in je tuin: er hoeft minder water te worden afgevoerd en in grond zakt water beter weg dan op tegels. Groen vergroot de biodiversiteit in je tuin en dat is dus goed voor het milieu. Een groene tuin is prettiger om in te werken. Plantjes in de grond zetten is veel leuker dan onkruid tussen de tegels weghalen. En ……… in een groene omgeving vermindert je stress en voel je je sowieso beter. Het is heerlijk om met een kop thee of een lekker glaasje tussen het groen te relaxen.
Ik wil aan de slag
‘Tegel eruit en plant erin’ is al een bekende slogan en geeft precies aan wat de bedoeling is. Haal bestrating uit je tuin weg en plant er groen voor in de plaats. Kies voor natuurlijke, biologisch geteelde planten die veel vlinders en bijen aantrekken. Op http://www.drachtplanten.nl/BioKwekerijenNed.pdf vind je een (niet complete) lijst van biologische kwekerijen die regelmatig wordt bijgewerkt. Of ga nog een stapje verder en kweek je eigen planten uit zaad. Goede leveranciers staan ook op de net genoemde lijst.
‘In elke tuin hoort een boom’ klopt ook. Iedere tuin heeft een ‘dak’ nodig om je er echt prettig in te voelen, om voor de broodnodige schaduw te zorgen of de inkijk in de tuin te verminderen. Laat je goed informeren over een boom die voor jouw tuin geschikt is. Er is een mooie boom op maat voor elke tuin. Google op biologische boomkwekerij en je vindt een aantal SKAL-gecertificeerde kwekerijen in heel Nederland.
Is je tuin echt een postzegel, ook dan zijn er mogelijkheden. Ga verticaal tuinieren met klimplanten of maak een groene wand. Er zijn kant en klare systemen te koop, maar je kunt ook (duurzamer) zelf aan de slag met bijvoorbeeld gebruikte pallets of dakgoten. Leuk om daar keukenkruiden in te kweken of pluksla. Op Pinterest staan vele voorbeelden. Een groen dak op je schuurtje of containerhok met Sedum matten maakt een groene wereld van verschil voor je tuintje of patio.
Een geveltuintje voor je huis mag in vrijwel alle gemeenten en is leuk om samen met je buren te maken. Letterlijk dus ‘Tegel eruit, plant erin’. Er staat een leuk filmpje met een complete handleiding op YouTube van Harrie Pierik Tuinontwerp, een bekende tuinontwerper uit Zwolle
Genoeg mogelijkheden dus al met al voor iedereen. Wie neemt de uitdaging aan? Ik ben nu al benieuwd naar de uitslag van de Groene stad challenge 2022. En je mag me natuurlijk altijd inschakelen voor advies. Kalimeris staat voor je klaar!
Reactie plaatsen
Reacties