
Tips voor een gezonde bodem
Hoe zorg je voor een gezond en duurzaam bodemleven in je tuin en daarmee voor mooiere en sterkere planten daarboven? Ik vertel het je in deze blog.
De bodem is de basis
Een gezond en duurzaam bodemleven is grotendeels bepalend voor het bovengrondse succes van je tuinactiviteiten. Monty Don, de bekende Britse tuin- en tv-persoonlijkheid van Gardeners’ World en vanaf maart weer elke vrijdag te zien op BBC 2, zegt het als volgt: “Always feed the soil, not the plants”. (https://www.montydon.com/tips-and-advice/april-2021 )
Waarom is de bodem zo belangrijk?
Wat er onder de grond gebeurt heeft effect op het bovengrondse resultaat. Het grootste deel van dit bodemleven kunnen we niet eens zien en veel kennis erover hebben we nog niet. Naast slakken, wormen en pissebedden bevat de bodem grote hoeveelheden micro organismen: schimmels en bacteriën. Alle planten, dieren en microben werken samen om te kunnen leven en groeien; ze helpen elkaar aan voedingsstoffen en houden ziektemakers op afstand. Een gezond en bio divers bodemleven zorgt dus voor sterke en weerbare planten en is goed voor vogels en insecten. En dát is wat je wil!
Een goede graadmeter voor het bodemleven in je tuin is het aantal wormen dat je tegenkomt in een gat van 30 x 30 x 30 cm (l x b x h). Schep de grond apart en zeef met je handen. Minimaal 10 wormen is een voldoende.
Hoe kun je het bodemleven verbeteren?
De eerste stap is het gebruiken van de ‘no dig-methode’: niet meer schoffelen en spitten. Dit betekent een breuk met jarenlange gewoontes en goed nieuws voor veel tuinmannen en -vrouwen. Spitten en schoffelen maken de grond droger, tasten de bodemstructuur aan en beschadigen het bodemleven. Bovendien komt er CO2 vrij uit de grond Met rust laten is dus het nieuwe devies. En je wordt beloond met een beter bodemleven, een luchtiger structuur van de grond en mooiere planten.
In het begin zul je dan last van onkruid krijgen. Verwijder dat met de hand en een schepje of harkje. Misschien geen leuk klusje, maar daarna wordt het makkelijker en scheelt het niet spitten en schoffelen juist veel tijd. Uiteindelijk wordt de bodem luchtiger en krijg jij mooiere, gezondere planten.
Dan komt mulchen, mulchen en nog eens mulchen. Mulchen is het bedekken van de bodem rondom planten met een organische laag van een paar cm en dat kan het hele jaar. Het verbetert de bodemstructuur en geeft het bodemleven een boost doordat ook voeding, lucht en vocht beter de bodem in kunnen. Daarnaast geef je onkruid veel minder kans, bescherm je planten en sommige insecten tegen de winterse kou en zomerse hitte en droogte. Afhankelijk van de gebruikte mulch geef je je planten ook nog voeding. Doen dus!
Begin door in de herfst de planten gewoon te laten afsterven. Dan krijg je vanzelf al een mulchlaag, zeker als je ook de bladeren van gras en paden haalt en in de borders strooit. Ook snoeimateriaal kun je in herfst en lente fijn knippen en als mulchmateriaal gebruiken. Een mix van bruin (takjes) en groen (blad, gras) materiaal is het beste. Zomers kun je ook het grasmaaisel tussen de planten mengen. Verder zijn stro, houtsnippers, boomschors, cacaodoppen en compost goed om mee te mulchen.
Als je op deze manier tuiniert wordt de bodem in je tuin steeds gezonder en meer bio divers. Dat is goed voor al het leven in je tuin. Je bespaart tijd en zet bovendien het groenafval weer in ten gunste van je tuin. Win win win dus. Veel succes met het uitvoeren! Heb je nog vragen? Neem dan contact met me op via het contactformulier op de site.
Reactie plaatsen
Reacties
Interessant en inspirerend, wat een kennis!